Vrijwilligerswerking

 

De vzw Huizen van Vrede kan alleen bestaan dankzij de vele vrijwilligers die hun schouders zetten onder de grote uitdagingen waarmee de vluchtelingen worden geconfronteerd. De kracht van de vrijwilligerswerking ligt in het netwerk dat taken, frustraties en vele warme momenten deelt. Maandelijks komen de vrijwilligers samen in het VrijwilligersCafé.

Vele vrijwilligers bij Huizen van Vrede

Om het project Huizen van Vrede vzw te doen slagen, zijn er vele helpende handen actief in verschillende domeinen:

  • Woonbuddy’s: deze vrijwilligers begeleiden vluchtelingen die een woning zoeken. Ze helpen in het WoonCafé, contacteren verhuurders in naam van kandidaat-huurders, gaan mee om de woning te bezichtigen en zorgen voor de opvolging en afhandeling.

  • Omarmers: deze vrijwilligers begeleiden de vluchteling eenmaal hij of zij een woning gevonden heeft. Omarmers brengen wekelijks/tweewekelijks een bezoekje aan het gezin. Ze luisteren naar de noden van de mensen en maken hen wegwijs in de buurt. 

  • Magazijnmedewerkers voor het MussenNest: deze vrijwilligers helpen vluchtelingen die zoeken naar passend meubilair of zorgen voor het transport van de goederen of de inventarisatie van het aangeboden meubilair. 

  • Klussers voor de karweiploeg: deze vrijwilligers voeren kleine klussen, opknapwerk en reparaties uit in de huizen die Huizen van Vrede beheert. 

  • Dossierbeheerders: zij helpen bij het opstellen van huurcontracten en plaatsbeschrijvingen en zorgen voor al het dossierbeheer.

 

Vrijwilligerscafé

​Het VrijwilligersCafé van Huizen van Vrede gaat maandelijks door. Vrijwilligers ontmoeten elkaar dan in het parochiaal centrum Valkenburg om met elkaar kennis te maken en om verhalen en ervaringen te delen. Regelmatig staat er ook een specifiek thema op de agenda of is er een update over de stand van zaken.

Tools voor vrijwilligers

  • Het Vademecum voor de omarmer is een praktische gids van Huizen van Vrede voor vrijwilligers die erkende vluchtelingen begeleiden. 

  • De Rechtenbundel CAW Brugge geeft een overzicht van alle sociale voordelen en tegemoetkomingen op gemeentelijk niveau waarop een erkend vluchteling zou kunnen recht hebben.

  • In de Toolkit van Gastvrij Netwerk Vlaanderen vind je als vrijwilliger heel wat praktische informatie om vluchtelingen te ondersteunen. 

Wil jij vrijwilliger worden bij Huizen van Vrede?

Contacteer Philip Beuckels van Huizen van Vrede in Brugge via 0485 42 28 52 of

philip.beuckels@gmail.com of bekijk onze vacatures op GiveaDay.

gad-small.png