top of page

Word vrijwilliger in Brugge en help vluchtelingen

 

De vzw Huizen van Vrede kan alleen bestaan dankzij de vele vrijwilligers die hun schouders zetten onder de grote uitdagingen waarmee de vluchtelingen worden geconfronteerd. De kracht van de vrijwilligerswerking ligt in het netwerk dat taken, frustraties en vele warme momenten deelt. Maandelijks komen de vrijwilligers samen in het VrijwilligersCafé.

Welk vrijwilligerswerk wil jij doen bij Huizen van Vrede?

Om het project Huizen van Vrede vzw te doen slagen en vluchtelingen in Brugge te helpen, zijn er vele helpende handen nodig in verschillende domeinen:

  • Woonzoekers: deze vrijwilligers ondersteunen vluchtelingen die een woning zoeken. Ze helpen in het WoonCafé, contacteren verhuurders in naam van kandidaat-huurders, gaan mee om de woning te bezichtigen en zorgen voor de opvolging en afhandeling.

  • Omarmers: deze vrijwilligers begeleiden de vluchteling eenmaal hij of zij een woning gevonden heeft. Omarmers brengen wekelijks/tweewekelijks een bezoekje aan het gezin. Ze luisteren naar de noden van de mensen en maken hen wegwijs in de buurt. 

  • Magazijnmedewerkers voor het MussenNest: deze vrijwilligers helpen vluchtelingen die zoeken naar passend meubilair of zorgen voor het transport van de goederen of de inventarisatie van het aangeboden meubilair. 

  • Klussers voor de karweiploeg: deze vrijwilligers voeren kleine klussen, opknapwerk en reparaties uit in de huizen die Huizen van Vrede beheert. 

  • Dossierbeheerders: zij helpen bij het opstellen van huurcontracten en plaatsbeschrijvingen en zorgen voor al het dossierbeheer.

Je staat er niet alleen voor

​Het VrijwilligersCafé van Huizen van Vrede gaat maandelijks door. Vrijwilligers ontmoeten elkaar dan in het parochiaal centrum Valkenburg om met elkaar kennis te maken en om verhalen en ervaringen te delen. Regelmatig staat er ook een specifiek thema op de agenda of is er een update over de stand van zaken.

Heb je als vrijwilliger een vraag waarvoor je de hulp nodig hebt van professionals van het OCWM? Stuur een mail naar info.hvv@ocmw-brugge.be

Tools voor vrijwilligers

  • Het Vademecum voor de omarmer is een praktische gids van Huizen van Vrede voor vrijwilligers die erkende vluchtelingen begeleiden. 

  • De Rechtenbundel CAW Brugge geeft een overzicht van alle sociale voordelen en tegemoetkomingen op gemeentelijk niveau waarop een erkend vluchteling zou kunnen recht hebben.

  • In de Toolkit van Gastvrij Netwerk Vlaanderen vind je als vrijwilliger heel wat praktische informatie om vluchtelingen te ondersteunen. 

Wil jij vrijwilliger worden bij Huizen van Vrede?

Je hebt het gemerkt: vele handen maken licht werk bij Huizen van Vrede. We zijn altijd op zoek naar extra hulp. Uiteraard bepaal jij zelf hoe ver je engagement gaat en welke taken je wil op je nemen. Wil je af en toe eens langsgaan bij een nieuwkomer voor wat administratieve hulp? Of wil je helpen bij de klussen of om woning te zoeken? Of neem je liever nog een andere taak op je? Jij beslist! Neem contact op en mail naar vrijwilligen@huizenvanvredevzw.be of bekijk onze vacatures op GiveaDay

bottom of page