top of page

Woning zoeken

Huizen van Vrede vzw helpt erkende vluchtelingen die in de regio Brugge een woning zoeken tegen een betaalbare prijs. Door de discriminatie op de private huurmarkt is het voor hen niet makkelijk om een dak boven hun hoofd te vinden. Vanuit het WoonCafé zorgen we voor de juiste begeleiding.

Wie kan er terecht in het WoonCafé?

Omdat we maar met een beperkt team van vrijwilligers zijn, moeten we voorrangsregels toepassen. In het WoonCafé beperken we ons tot erkende vluchtelingen met prioriteit 1: erkende vluchtelingen in Brugge die een eerste woning zoeken (1e vertrek uit LOI, 1e vertrek uit opvangcentrum van het Rode Kruis,...).

​Andere erkende vluchtelingen of andere noodgevallen van buiten Brugge (Blankenberge, Maldegem, Torhout, Sijsele enz.) die een woning zoeken in Brugge kunnen we jammer genoeg NIET helpen in het WoonCafé. We kunnen hen enkel onze manier van werken uitleggen om hen zo op weg te helpen om zelf te zoeken.

Belangrijk: als we een studio, appartement of woning aanbieden en dat aanbod wordt geweigerd zonder voldoende motivering, dan heb je niet langer de hoogste prioriteit.

WoonCafé in de praktijk

Frank Vangaever is de verantwoordelijke voor het WoonCafé van Huizen van Vrede vzw. Stuur een whatsapp-bericht naar 0485 94 97 97 of een mail naar frank.vangaever@huizenvanvredevzw.be.

Aanpak

In het WoonCafé wordt de professionele begeleiding door het OCMW aangevuld met een zeer sterke en specifieke begeleiding door woonzoekers. Vul voor je naar het WoonCafé komt het intakeformulier in: intakeformulier voor 1 persoon alleen eintakeformulier voor een gezin. Dit is wat we daarna doen in het WoonCafé: 

  • We doen een intake om alle nodige informatie te hebben. Belangrijk: als je geen erkende vluchteling bent uit Brugge, kunnen we je daarna alleen op weg zetten om zelf een woning te vinden.

  • We maken een woon-cv als je een erkende vluchteling bent die een eerste woning zoekt in Brugge. Daarin stel je je voor, vatten we samen welke woning je zoekt en staat de max. huurprijs die volgens je budget haalbaar is. We gebruiken dat cv om je kansen te vergroten bij immokantoren en eigenaars. Bekijk het voorbeeld van een woon-cv voor een single en van een woon-cv voor een familie. Je kunt ook zelf je woon-cv opstellen aan de hand van de template voor het woon-cv.

  • We leren hoe je een woning zoekt en waarop je moet letten. Heb je Prioriteit 1? Bekijk dan het stappenplan met praktische tips voor prioriteit 1. Geen prioriteit 1? Ga zelf aan de slag met het stappenplan.

Meer weten?

Heb je prioriteit 1? Dan verloopt de communicatie via whatsapp:

  • We verwachten dat jij als erkende vluchteling zelf op zoek gaat op websites of apps zoals 2dehands en Immoweb.

  • De link (url) van de zoekertjes stuur je door in de whatsapp-groep. Ook duidelijke foto's met vermelding van straat + nummer + stad bij bordjes “Te Huur” stuur je op die manier door.

  • De woonzoeker zal dan bekijken of het een goed zoekertje is (adres, huurprijs, EPC en Mobiscore, ...) . 

  • Hij contacteert het immokantoor of de eigenaar om indien mogelijk een bezoek te regelen.

  • Je wordt ook begeleid bij het bezichtigen van de woning en de afhandeling van de kandidatuur .

.

bottom of page