top of page

Woning zoeken

Huizen van Vrede vzw helpt erkende vluchtelingen die in de regio Brugge een woning zoeken tegen een betaalbare prijs. Door de discriminatie op de private huurmarkt is het voor hen niet makkelijk om een dak boven hun hoofd te vinden. Vanuit het WoonCafé zorgen we voor de juiste begeleiding.

Wie kan er terecht in het WoonCafé?

Omdat we maar met een beperkt team van vrijwilligers zijn, moeten we voorrangsregels toepassen. In het WoonCafé beperken we ons tot erkende vluchtelingen die prioriteit 1 hebben: 

  • Prioriteit 1: erkende vluchtelingen in Brugge die een eerste woning zoeken (1e vertrek uit LOI, 1e vertrek uit opvangcentrum van het Rode Kruis,...), dat is de doelgroep van Huizen van Vrede. 

  • Prioriteit 2: erkende vluchtelingen uit Brugge met een door de maatschappelijk werker erkend woonprobleem, zoals onbewoonbaarheid, gezinshereniging, etc. kunnen we slechts uitzonderlijk helpen.

  • Prioriteit 3: erkende vluchtelingen of andere noodgevallen van buiten Brugge (Blankenberge, Maldegem, Torhout, Sijsele enz.) die een woning zoeken in Brugge kunnen we jammer genoeg NIET helpen in het WoonCafé. We kunnen hen enkel onze manier van werken uitleggen om hen zo op weg te helpen om zelf te zoeken.

Belangrijk: als we een studio, appartement of woning aanbieden en dat aanbod wordt geweigerd zonder voldoende motivering, dan verlaagt de prioriteit.

WoonCafé in de praktijk

Frank Vangaever is de verantwoordelijke voor het WoonCafé van Huizen van Vrede vzw. Je kunt hem bereiken via 0485 94 97 97 of frank.vangaever@huizenvanvredevzw.be.

Aanpak

In het WoonCafé wordt de professionele begeleiding door het OCMW aangevuld met een zeer sterke en specifieke begeleiding door woonbuddy’s. Vul voor je naar het WoonCafé komt het intakeformulier in: intakeformulier voor 1 persoon alleen en intakeformulier voor een gezin. Dit is wat we daarna doen in het WoonCafé: 

  • We doen een intake om alle nodige informatie te hebben. Belangrijk: als je geen erkende vluchteling bent uit Brugge, kunnen we je daarna alleen op weg zetten om zelf een woning te vinden.

  • We maken een woon-cv als je een erkende vluchteling bent die een eerste woning zoekt in Brugge. Daarin stel je je voor, vatten we samen welke woning je zoekt en staat de max. huurprijs die volgens je budget haalbaar is. We gebruiken dat cv om je kansen te vergroten bij immokantoren en eigenaars. Bekijk het voorbeeld van een woon-cv voor een single en van een woon-cv voor een familie. Je kunt ook zelf je woon-cv opstellen aan de hand van de template voor het woon-cv.

  • We leren hoe je een woning zoekt en waarop je moet letten. Bekijk voor meer informatie de samenvatting van de stappen en praktische tips (Arabisch: عربي, Engels, Farsi فارسي

Meer weten?

De communicatie verloopt daarna via whatsapp. We verwachten dat de erkende vluchteling zelf op zoek gaat op websites zoals 2dehands, Zimmo of Immoweb. De zoekertjes kunnen daarna doorgestuurd worden via whatsapp. Ook foto's met vermelding van het adres bij bordjes “Te Huur” kunnen zo bezorgd worden. De woonbuddy zal dan bekijken of het een interessante woning is en eventueel het immokantoor of de eigenaar contacteren om indien mogelijk een bezoek te regelen. Je wordt in de mate van het mogelijke ook begeleid om de woning te bezichtigen.

.

bottom of page