top of page

Woning zoeken

Huizen van Vrede vzw helpt erkende vluchtelingen die in de regio Brugge een woning zoeken tegen een betaalbare prijs. Door de discriminatie op de private huurmarkt is het voor hen niet makkelijk om een dak boven hun hoofd te vinden. Vanuit het WoonCafé zorgen we voor de juiste begeleiding.

Wie kan er terecht in het WoonCafé?

Alleen erkende vluchtelingen die in Brugge verblijven (adres hebben), worden geholpen in het WoonCafé door het team Woonzoekers. We zetten de vluchtelingen op weg in het WoonAtelier per taalgroep (Arabisch, Tigryna, Pashtu/Deri/Farsi, ….) dat één keer per week gehouden wordt.

 

Wij kunnen daarnaast wel vrijwilligers en begeleiders ondersteunen als we de vluchtelingen zelf niet kunnen helpen.

WoonCafé in de praktijk

Frank Vangaever is de verantwoordelijke voor het WoonCafé van Huizen van Vrede vzw. Stuur een whatsapp-bericht naar 0485 94 97 97 of een mail naar frank.vangaever@huizenvanvredevzw.be.

Aanpak

In het WoonCafé wordt de professionele begeleiding door het OCMW aangevuld met een zeer sterke en specifieke begeleiding door woonzoekersVul voor je naar het WoonCafé komt het intakeformulier in. Dit is wat we daarna doen in het WoonCafé: 

  • We doen een intake om alle nodige informatie te hebben. Belangrijk: als je geen erkende vluchteling bent uit Brugge, kunnen we je daarna alleen op weg zetten om zelf een woning te vinden.

  • We maken een woon-cv als je een erkende vluchteling bent die een eerste woning zoekt in Brugge. Daarin stel je je voor, vatten we samen welke woning je zoekt en staat de max. huurprijs die volgens je budget haalbaar is. We gebruiken dat cv om je kansen te vergroten bij immokantoren en eigenaars. Bekijk het voorbeeld van een woon-cv voor een single en van een woon-cv voor een familie. Je kunt ook zelf je woon-cv opstellen aan de hand van de template voor het woon-cv: Nederlands, Engels, Frans.  

  • We leren hoe je een woning zoekt en waarop je moet letten in het stappenplan met praktische tips. Als we je niet kunnen helpen in het WoonCafé omdat je niet in Brugge woont, kan je zelf aan de slag met het stappenplan.

Meer weten?

Als je geholpen wordt in het WoonCafé, verloopt de communicatie via whatsapp:

  • We verwachten dat jij als erkende vluchteling zelf op zoek gaat op websites of apps zoals 2dehands en Immoweb.

  • De link (url) van de zoekertjes stuur je door in de whatsapp-groep. Ook duidelijke foto's met vermelding van straat + nummer + stad bij bordjes “Te Huur” stuur je op die manier door.

  • De woonzoeker zal dan bekijken of het een goed zoekertje is (adres, huurprijs, EPC en Mobiscore, ...) . 

  • Hij contacteert het immokantoor of de eigenaar om indien mogelijk een bezoek te regelen.

  • Je wordt ook begeleid bij het bezichtigen van de woning en de afhandeling van de kandidatuur .

.

bottom of page