UPDATE: het WoonCafé is gesloten van 12-18 juli 2021

Woning zoeken

Huizen van Vrede vzw helpt erkende vluchtelingen die in de regio Brugge een woning zoeken tegen een betaalbare prijs. Door de discriminatie op de private huurmarkt is het voor hen niet makkelijk om een dak boven hun hoofd te vinden. Vanuit het WoonCafé zorgen we voor de juiste begeleiding.

Wie kan er terecht in het WoonCafé?

Huizen van Vrede vzw is gericht op de volgende doelgroepen:

  • erkende vluchtelingen en hun gezinnen die in de Brugse regio in tijdelijke opvang zitten, vaak in het Lokaal Opvang Initiatief van het OCMW Brugge of het Rode Kruis Brugge. 

  • Niet-Begeleide Minderjarige Vluchtelingen die worden opgevangen via Patio vzw, Estas vzw, de Kerseboom, Brugge Binnenstad, enz. 

  • vluchtelinggezinnen die geen aangepaste woning hebben in de Brugse regio, door omstandigheden of door gezinshereniging. 

Goed om te weten: omdat we maar met een beperkt team vrijwilligers zijn, werken we met prioriteiten en focussen we ons op de Brugse regio. Vluchtelingen die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Blankenberge of Oostende kunnen we daarom maar zeer beperkt bijstaan. Ontdek meer over de werking en prioriteitsregels in het WoonCafé (in het Nederlands, Engels en Frans).

WoonCafé in de praktijk

Om een woning te zoeken, zijn erkende vluchtelingen welkom in het WoonCafé van Huizen van Vrede vzw:

 

Frank Vangaever is de verantwoordelijke voor het WoonCafé van Huizen van Vrede vzw. Je kunt hem bereiken via 0485 94 97 97 of F.Vangaever@gmail.com.

Aanpak

In het WoonCafé wordt de professionele begeleiding door het OCMW aangevuld met een zeer sterke en specifieke begeleiding door woonbuddy’s:

  • Bij het eerste bezoek aan het wooncafé doen we een intake om alle nodige informatie te hebben om een woning te zoeken: intakeformulier voor 1 persoon alleen en intakeformulier voor een gezin.

  • Om de kans op slagen bij huiseigenaars en immokantoren groter te maken, stellen we samen een woon-cv op. Daarin stelt de erkend vluchteling zich voor, vatten we samen welke woning hij zoekt en staat de max. huurprijs die volgens zijn of haar budget haalbaar is. Bekijk het voorbeeld van een woon-cv voor een single en van een woon-cv voor een familie. Je kunt ook zelf je woon-cv opstellen aan de hand van de template voor het woon-cv.

  • We leren vluchtelingen ook hoe ze een woning kunnen zoeken en waarop ze moeten letten. Ook hoe we samenwerken en hoe we hen helpen, bespreken we met hen in het WoonCafé. We begeleiden hen ook bij het bezichtigen van een woning. Zo slaan we de brug tussen verhuurder en huurder. Bekijk voor meer informatie de presentatie Een woning zoeken.

We doorlopen dus een heel proces om een woning te vinden. Download de samenvatting van de stappen en praktische tips en het schema met 'goede' en 'slechte' immokantoren in de Brugse regio.

Meer details? Bekijk alle informatie en documenten over het WoonCafé op www.huizenvanvredevzw.be/links.